Wednesday, 29 February 2012

Masih Muda

.... | Assalamualaikum, Salam 1 Malaysia | ....

Semalam belum dapat kata putus untuk perbincangan, jadi malam ni aku masih kena stay-up.

"morning .. morning Iman..hey Iman, gonna be crazy after this. arhh...dizzy",

Bangun pagi ni terus buka file dan re-check document, sekarang masih mengantuk so nak sambung tidur lagi.
Tak ada masa nak ber'facebooking , ber'twitter , ber'bbm, ber'sm , ber apa lagi korang nak?
Maaf kalau tak layan inbox sebab tak ada masa dan FB aku tu jarang tak mereng.
Twitter? Aku kerap tengok twitter lagi dari FB sebenarnya.. Tapi aku kerap tengok TL je dari balas.

Dan... dan tak ada masa juga nak layan benda remeh temeh dan soalan-soalan tak menarik.

"ibu..sorry, tapi kalau topik tak penting, tak menarik, tak ..tak...tak...kita borak lain ok? i need time-space",

Aku update ni bukan aku nak cakap pasal perkara kat atas pun.


***


Selamat ulang tahun Aqashah ,
syukur ke hadrat Illahi sebab kau masih sempat nak sambut ulang tahun 4 tahun sekali je ni.

Semoga kau sentiasa di dalam jagaan-Nya, sentiasa diredhai.
Sayang kau bro..

Aku kan...kan...ayah su kau ^_^

Baru aku perasan kenapa kau ni macam budak-budak, rupanya kau ni masih muda lagi..
Ehh umur kau berapa? =P





Terlekat Melekat : aku nak sambung tidur dan proceed dengan kerja aku..


Monday, 27 February 2012

Beberapa Jam Lagi

.... | Assalamualaikum,Salam 1 Malaysia | ....

Beberapa jam lagi aku ada untuk aku bersiap, mata dah melilau cari baju untuk aku pakai.
Lepas ni nak cuci muka dulu, nak ambil aura kacak Aaron Aziz..

Sekarang kena fokus dan get ready dulu dengan soalan cepu emas dari orang bijak pandai.
Mengantuk memang penghalang besar.
Thanks kepada manusia-manusia yang buat blog atau pages yang kelakar sebagai peneman.


Thanks Cik Shila sebab sudi luangkan masa untuk edit blog aku yang suci bersih menjadi ceria pulak.
Asal aku bukak je blog, rasa nak senyum.. 
Kecur air liur pun ada sebab bayangkan buah oren...


Tadi dia sentap.
Sebab dia tengah edit blog aku, aku pulak rekemen template kat kawan aku.
Aku rasa juga nak gelak guling-guling, tapi aku hold hingga lepas conference.


Apapun aku nantikan header baru,


Kepada Cik Shila,


Jangan risau, saya tak kutuk hasil kerja ikhlas. Apapun cantik, thanks. Nak upah? Nak hadiah? Tunggu kahwin..


Beberapa jam lagi..
Baru aku boleh tidur dengan nyenyak..
Tu pun kalau tak buat salah.
Kalau buat salah, sebelum aku tidur tu aku akan dapat panggilan dari Jack dulu.
Macam biasa.....................

Makian manja...

Terlekat Melekat : aku baru tahu pasal Hotot, thanks Aina Aimi. Anak sedara tak rasmi....



Saturday, 25 February 2012

Sleeping Beast Award

.... | Assalamualaikum, Salam 1 Malaysia | ....


Aku mengantuk..

"awak, bangun... awak!", nyaring sungguh suara kecil itu. Bingit! Segera aku bukakan mata..

"emm..mengantuk lah. awal awak datang hari ni",

"ibu nak saya temankan dia pergi shopping. bangunlah..ikut sama nak?",

"for what? tolonglah.. awak dengan ibu berkepit, saya jalan sorang-sorang. awak.. lapar ni",

"bangun cepat, saya sedia sarapan. terbaikk punya..", seperti biasa jika dia datang memang dia akan sediakan sarapan untuk aku. Mata aku kian layu kembali, menghantar jejak langkahnya dengan mata hampir separa tertutup. Deebikk~!!

"ye...nak bangun la ni", kata aku spontan selepas bantal besar hempap dada aku. Daun pintu ditutup, aku panjangkan langkah ke bilik mandi. Selesai semuanya, aku baring semula di atas tilam empuk, menantikan saat untuk bersarapan.


..........


"hahhhhhhhh~!!!!", bagaikan terkena kejutan eletrik, aku bingkas bangun dari katil. Habis baju dan tilam basah lencun. Aku pandang dia, kening dinaikkan.. "i dah mandi lah u... kenapa mandikan i sekali lagi?",

"ye ehh dah mandi? mesti mandi kerbau, sebab tu mengantuk balik. ok bersiap..", katanya seolah-olah tidak bersalah.

"awak........",

"ape...", balasnya

"awak ni kan...",

"aaa...ibu...", dia lari lintang pukang saat melihat aku mengejarnya dari belakang. Pusing ke ruang tamu, ke laman dan masuk kembali dalam rumah.

"kamu berdua ni kenapa?", sergah ibu. Dia cepat-cepat menyorok belakang ibu,

"ohh nak salahkan Zue la ni? tak adil betul..", aku malas melayan dan terus naik ke atas. Dengan baju yang basah aku hempap kembali tilam, mataku layu kembali.. Senyap....


.............


"sayang~!!!!!!!!!!", aku terdengar jeritan yang kuat. Aku toleh belakang, aku lihat tubuhnya melayang. Dan jatuh~! Darah merah pekat mengalir..

"shhhh.... i ada.. u akan ok.. shhh", kata aku sambil aku rangkul tubuhnya. Aku takut...

"i datang nanti..", matanya terpejam..

"sayang? sayang... hey bangun...sayang...sayang~!!!!", aku jerit sekuat hati..


"Zue... doctor~! Zue..ni ibu, open ur eyes sayang..Zue..", aku dengar suara ibu.. aku buka mata.

"Ibu..tadi Zue mimpi Sara...",

"shh..ye..ye..mimpi..", ibu cium dahi aku bertalu-talu.

"ibu~! tu Sara..tu...", aku tunjuk ke arah dinding..

"doc..please..",

Aku lihat doktor dan nurse datang menghampiri aku, dicucuk cecair pada wayar yang melekat di tangan aku.. Aku diam...diam...diam...



Terlekat Melekat : macam flashback.. tu lah penangan tidur..errk~!

Friday, 24 February 2012

Aku

.... | Assalamualaikum, Salam 1 Malaysia | ....

Aku tak tahu apa rasa ini, rasa yang membuatkan hari aku bisu.
Aku pelik melihat manusia lain ketawa, gembira.
Aku seakan tiada rasa, dan ianya tiba-tiba.

Ya.. tiada rasa.

Entah kemana perginya rindu aku kepada ibu dan baba.
Melihat mereka datang pada aku, aku tidak ada rasa untuk bangun dan memeluk mereka.
Aku hanya dia membatu, melihat dan membalas teguran mereka.

Kenapa baba?

Aku pelik bila baba melihat aku dan matanya redup.
Ibu mendekati aku,

"kenapa sayang? luahkan..",

Aku kelu, aku buntu.
Apa aku harus katakan?

"baba taknak anak baba jadi macam dulu..",

Jika kita ada pilihan, kita akan buat pilihan yang terbaik.
Tetapi jika kita tidak diberikan kesempatan untuk membuat pilihan, bagaimana?

Aku terima rasa ini sebagai nikmat untuk aku.
Aku berterima kasih kerana aku masih ada kesempatan untuk merasa.


Terlekat Melekat : cuci mata.

Monday, 20 February 2012

Al-Kisah

.... | Assalamualaikum, Salam 1 Malaysia | ....


Hal ini berlaku pada tahun lepas, tahun 2011. Ketika aku masih bekerja di Malaysia, dan ulang alik dari Kelantan ke Singapura..

Sejak aku mula melanjutkan pelajaran ke luar negara, ibu selalu ikut baba kalau baba ada kerja luar negara. Dalam negara pun dia ikut, bukan dia nak ikut tapi baba yang ajak. Katanya honeymoon...

Selepas aku tamat belajar dan bekerja ibu malas dah nak ikut baba, dalam 5 kali baba ajak adalah 2 kali ibu ikut. Kata ibu, penat dah keliling dunia.

Satu hari baba sedang asyik baca apa entah kat laptop, aku pun duduk sebelah dia. Sembang anak teruna pun bermula,

"baba, nak kacau boleh?",

"lah, memang kacau dah pun. lain kali mesej dulu sepatah, tanya", kata baba sambil pandang muka aku dan buat muka bajet kiyut.

"baba ada isteri lain ehh?",

"aaa? ibu suruh tanya? nak bermadu ke? nak .. boleh..",

"woah.. i'm just asking lorh",

"kalau nak cari, cari lah yang cantik, bekerja, pandai masak, kawaii",

"pehh demand lah Tuan Haji nih.. siyes ahh, ada ehh? cakap ahh, i'll keep it as a secret",

Tiba-tiba ibu datang lah pulak dengan membawa air dan pudding, feveret tuh. Muka aku cuak dah, kot-kot ibu dengar ke tadi. Kesian ibu...

"Puan Maya, u nak ke kalau i cari second wife?", soalan direct keluar dari mulut baba. Aku dah telan liur dah, mana tahu ibu ambil dulang tu. Aku dengan baba makan pelempang free.

"boleh jugak, tapi sempat ke abang nak cari. Biar saya lah carikan.",

Sekarang mulut aku dah ternganga, baba pulak muka tak percaya. Ibu? Syok duk makan pudding..

"sebabnya nak madu?",tanya baba

Maka ibu senaraikan beberapa sebab (yang aku ingatlah),


  1. saya letih dah nak ikut abang pusing-pusing sambil kerja..tak tahu nak beli ape dah.
  2. apa salahnya ambil yang kedua, abang mampu.
  3. abang ada duit, jadi ambillah ibu tunggal ke, janda ke. boleh bantu mereka.
  4. saya ada kawan, lagi best ambil ke yang dah ada anak. bertambah anak saya. sukanya~!
Tu antara sebab ibu beri.

***

Hari berganti hari, minggu berganti minggu, maka bulan terut berganti mengikut masanya.
Sepanjang itu jugalah ibu asyik tunjuk kat baba gambar-gambar calon madunya.
Setiap kali itu jugalah baba menolak dengan lembut.

Kata baba, 

"banyak cara lagi kita boleh bantu orang yang memerlukan, tak semestinya abang perlu kawin dengan dia. kalau kawin, tak dapat adil tak boleh juga",

"abang, abang boleh adillah...boleh..",

"Puan Maya, u silap maksud kalau u kata duit tu boleh adilkan. U silap jika u kata i masih bertenaga, maka i boleh adil. Adil itu memberikan hak kepada orang yang berhak",

"ye, abang boleh je beri",

"70% daripada life abang banyaknya adalah kerja, 30% lagi rangkum semua. cukup dah rasanya, tak perlu dah",

Ini bukan bertengkar,ini borak keluarga. Depan aku pulak tu, maka aku hanya menjadi saksi pada perbualan mereka. Sehingga sekarang, baba masih tak mahu walaupun aku sendiri cari untuk dia.

"memang betul lelaki bertenaga sampai tua, tetapi tujuan utama perkahwinan itu apa? seks?", tanya baba kepada aku. Tiba-tiba lidah aku jadi pendek, takleh bercakap.

"perkahwinan berlandaskan nafsu semata-mata, tak kemana pun. ingat tujuan utama, jangan main redah je", tambah baba lagi. Ok ni peringatan untuk aku ke?

"no lah baba, kalau seks yang diutamakan lama dah Zue kahwin. Kan baba dah kata awal-awal lagi, tu just a bonus. Special bonus for legal relationship, so bukan itu yang dimaksudkan. Mungkin ibu nak baba cari lain sebab dia takut baba sunyi masa baba keluar negara sorang-sorang",

"naahh.. masa terluang tu untuk luahkan rasa cinta kepada-Nya. Cukuplah ibu sorang, dia yang baba pilih, dia yang baba dah janji untuk jaga. Bukan kerana dia muallaf sahaja, tetapi rasa sayang baba pada dia...", kata baba panjang lebar tapi aku lupa dah.

"jadi betul ni baba ada single wife je?", 

"nak baba sumpah ke? baba tak punya masa nak fikir soal tu",

***

Maka aku rasa ibu beruntung dihargai sebegitu. Kasih sayang ditunjukkan kepada aku dari kecil, maka sekarang tiba masa untuk aku pula nak memberi kasih sayang kepada isteri tercinta.

"aku nak seorang isteri sahaja",

"kau tak normal Zue..",

"bukan tak normal, aku normal. Kerana aku tahu aku juga tak mampu, hidup aku juga berkisarkan kerja. Siapalah gadis malang yang akan aku sunting tu..",

Aku terfikir, mampukah aku berkahwin ramai jika selepas akad itu aku akan memikul dosa-dosanya?
Aku yang harus mendidiknya, berjayakah aku?

Maka kawan-kawan, fikir dahulu sebelum bertindak ikut hawa nafsu. Fikirkan apa yang akan kita pikul setelah

"aku terima nikahnya...",

Terlekat Melekat : just a simple word "I'm waiting for you sayang.."

Saturday, 18 February 2012

Nak tisu~!!!

.... | Assalamualaikum , Salam 1 Malaysia | ....

Tak ada idea nak buat entry apa malam ni,
just nak share lagu,
nyanyi sama-sama ok..


A...a..jangan nangis.
Lirik disediakan..
Mandarin / English.


video

Thursday, 16 February 2012

#akuagakdah

.... | Assalamualaikum, Salam 1 Malaysia | ....

Perempuan... kalau dah perempuan tu tetaplah perempuan kan?
Haha..

Malam ni akhirnya aku baca jugak la sesi luahan sentap.
Aku memang menunggu pun dia sentap.
Akhirnya..

"kenapa kau buat macam tu?",

Sebab aku ada terbaca yang perempuan sensitif terhadap tarikh.
Sehingga ada yang ingat tarikh dia chat buat kali pertama, tarikh ciuman pertama, tarikh dapat nombor telefon jejaka idaman, tarikh burung dia mati pun dia ingat.
Tapi cuba suruh baca buku sejarah , macam-macam alasan timbul. Tak minat sejarah lah, susah ingat tarikh perang lah, susah..susah..susah...

Barang dah ada, tunggu dapat je.
Cuma dapat tu.. entah bulan bila..
Dalam tahun ni.
Tengah kumpul benda kawaii depan mata..
Mengambil masa yang lama..

Terlekat Melekat : salsa...bamba...

Wednesday, 15 February 2012

Muncung sedepa

.... | Assalamualaikum, Salam 1 Malaysia | ....




" lah, edit guna photoscape je pun....",

Yerp, photoscape je. Aku tak pandai nak edit guna adobe, tengok adobe pun aku rasa kelu dah. Serta merta lidah jadi pendek. Nak ajar aku? Boleh..Silakan..

Dari aku muda dulu, memang aku suka sangat melukis.
Dari seburuk-buruk lukisan, hinggalah lukisan menampakkan objek yang manusia boleh faham.

"Cuba lukis ibu pulak. Ibu dengan baba..", kata ibu bila aku asyik melukis sehinggakan aku langsung tak jamah cekodok pisang dan air horlick sejuk.

Dengan semangat berkobar-kobar, aku lukis. Tak sampai 5 minit, sudah siap. Nak tunjuk kat ibu betapa anak lelaki dia ni tangkas.

"siap..senang je..", kata aku.

"errk..orang lidi? Je?",

"terima kasih pun tak, nak kritik pulak...", kata aku dalam nada merajuk.

"mana satu ibu? mana satu baba?",

"ibu ni kan.. ni yg pakai kain ni ibu la. Yang pakai topi ni baba", sambil tunjuk karya agung aku.


lebih kurang macam ni la

"la, ibu ingat ibu jalan dengan grandma tadi. Topi tu eh, owh.. Kenapa tangan ibu panjang sebelah? Kaki baba pendek kenapa?",

"malas lah kawan dengan ibu, kite tak pandai sangatlah..dah lah", kata aku sambil conteng-conteng balik manjadikan karya lebih agung.




Seharian aku tak jamah cekodok pisang ibu tu walaupun memang aku tengah mengidam nak makan.
Petang tu baba pun balik dari kerja,

"muncung sedepa,boleh jemur baju..", kata baba sambil tarik bibir aku.

"merajuk la tu bang, tersalah komen lukisan dia",

"mana baba tengok",

"dah conteng dah..", jawab aku malas

"ambilkan lah, baba nak tengok..",

Aku pun bangun dan ambil, muncung masih sedepa. Perut lapar~!
Aku hulur, baba tengok lukisan aku conteng.

"yang pakai topi ni baba ke? yang ni ibu?", kata baba sambil tunjuk kat kertas.

"macam mana baba tahu tu topi?",

"lah,cap kan? nampak macam cap ni..pandai anak baba lukis. nanti lukis lah pantai ke kat belakang",

Terus aku pergi duduk sebelah baba sambil tersenyum suka, tanpa sedar tangan dah merayap ambil cekodok.

"ibu kata tu macam grandma, ibu kata bukan topi. ibu kata tgn ibu pnjg sebelah. ibu kata kaki baba pendek", adu aku satu persatu.

"ibu mana ada cap, mana ibu tahu kan? haha.. tangan ibu panjang sebelah lah sebab dia nak capai tangan baba. gatal kan ibu? haha.. kaki baba pendek la sebab baba duduk dibelakang ibu, bukan kat tepi. haha", kata baba sambil gelak.

***

Tu masa muda dulu, sekarang.. Hancur semua skill karya agung tu.

Terlekat Melekat : dimana kan ku cari ganti..serupa mereka =)

Aisehh.. (Ni entry semalam)

.... | Assalamualaikum, Salam 1 Malaysia | ....

Semalam entah berapa juta umat duk sambut Valentine kat area sini. Azab aku nak online, duduk main loading je tak habes. Ahh mood geram masih tak habis so layan ajelah.

Malam ni pun sama. Kalau mood tak elok ni, boleh je nak sentap-sentap.
Dah la bukak email, penuh dengan wish untuk Valentine. Nasiblah oii..
Siap ada hadiah bagai.
Aku duk terfikir, tak sambut pun Valentine tapi hadiah-hadiah orang kasi tu boleh ke ambil heh?
Boleh? Tak? ~~~~~~~~

***

Petang tadi telefon ibu, memang rindu tak dapat nak kawal dah. Bergelora semacam je.

"apa mimpi call ibu ni sayang...?",

Nampak simple kan ayat ibu? Tapi aku boleh nak terasa dengan ayat ni kenapa?
Aku hanya terasa bila ibu kata apa mimpi.
Sebab aku fikir yang aku hanya call dia bila perlu ke?
Hurm...

Aku ni bukan hati tisu mana pun, kadang-kadang hati ni macam span basah dah.
Boleh perah-perah.

Kadang-kadang aku terfikir yang aku ni tak malu betul nak manja-manja.
Umur 2_ tahun dah, tapi masih lagi perangai budak.
Nak gedik dengan ibu lah, nak gatal dengan baba lah.
Kawan-kawan aku pun tegur jugak.

"jangan la kasi nampak sangat kau tu manja... jatuh saham lah",

Macam la depa tak rindu mak depa kan?
Control leteww..

Aku bukan nak gedik gatal sangat lah.
Kalau aku ada wife, tahulah aku caranya nak meluah.

Disebabkan ni entry semalam, maka kau hilang idea dah nak cakap apa.
Semalam rasa membuak-buak banyak cerita.

Sayonara..

Terlekat Melekat : kau bulan aku bintang, kau pungguk aku helang, kau daun aku batang..

Monday, 13 February 2012

Tak Puas Hati

.... | Assalamualaikum, Salam 1 Malaysia | ....

Apabila rasa dibayangkan sebagai habuk.. atau pasir-pasir halus.
Rasa yang bertambah-tambah, dicampur rojakkan dengan banyak benda.
Bayangkan pasir-pasir halus tu bertambah-tambah, akhirnya membentuk timbunan yang tinggi.
Sarat dalam dada..semak~!

Aku selalu kata pada kawan-kawan aku,

"luah apa yang kau rasa..luah..jangan simpan",

Sebabnya aku taknak mereka sarat dengan benda yang sebenarnya kecil je, tapi menjadi besar.
Bila dah sarat,mula lah nak moody , nak tacim sana sini.
Tak ke menyusahkan hati?

Kalau benci atau tak suka orang tu, cakap je

"aku tak suka kau buat macam ni..ni..ni..bukan apa..bla3",

Mungkin mula-mula orang akan terasa,tapi lama kelamaan dia akan nampak keikhlasan kita untuk menegur.



Kat atas tu melalui perbuatan, kalau macam tu tak bagus sangat sebab buat tanpa bagi hint dulu.
Ok kalau positif, kita boleh je nak kata dia tak sengaja.
Tapi kalau sekeliling dah tahu ada masalah dalaman, kita yang nampak salah nanti.

Kadang-kadang kita nak jaga hati orang, nak jaga ego, nak jaga air muka.
Tapi kalau tak susahkan diri kita takpe, ni susahkan diri kita.
Kalau susahkan orang lain tu, lagilah kan.
Pandai-pandai lah nak hidup.
Takkan asyik nak buat muka comel je.
Kalau comel betul takpe, ni tak.. 
Dah la buat-buat pulak tu..


yg ni comel..hoho


Terlekat Melekat : lapar..nak kuih sangkaya..


Sunday, 12 February 2012

Ulang dan ulang

.... | Assalamualaikum , Salam 1 Malaysia | ....

Mood tak tahu nak cerita macam mana,

Nak kata macam baru lepas kena tinggal kat bini pun ada,
Macam tengah kena pukul pun ada,
Macam duk makan aiskrim pun ada,
Macam kena ketuk pun ada..

Dah macam mana?

Baru je bangun dari tidur, memang dasar ubat. Terus aku tumbang macam pokok kelapa kata Mellyana.
Bila bangun je terus sakit badan, tulang-tulang jadi ngilu.

Tadi aku mimpi,
Mimpi arwah tunang aku..
Lepas tu aku mimpi ibu..
Lepas tu aku mimpi aku menangis entah sebab apa..

Mungkin sebab ni jugak la mood aku berubah-ubah kan?

Aku lama tak ziarah pusara dia kot,
Aku rindu kat ibu jugak rasanya..

Kalau aku call ibu malam ni semata rindu dia,
Sudah terang baba aku akan tacim sebab aku jarang nak rindu dia..

Tapi tadi aku call Haiqal, dia masuk wad. Iera pun sama..
Apa sebab pun aku tak tahu, tapi Haiqal kata bulan 1 lagi mereka masuk wad.
Sorang pun tak inform aku, patutlah aku contact tak pernah nak dapat =)

Twins dijaga elok dengan bantuan Dhiya.
Dhiya dah balik Malaysia , tapi sebab Haiqal dan Iera masuk wad, maka Dhiya datang balik.

Kata Haiqal,

"tolong tengokkan adik aku tu, dia bukan center sangat. aku risau dia..",


Aku senyum je dengar, jangan risau adik kau tu dah boleh berlari. Aku percaya dia boleh je, cuma kadang-kadang otak dia tu skru longgar je. Aku harap both of them ok dan sebab aku tak tahu punca. Mereka sebahagian daripada aku. Bergenang juga air mata bila dengar penjelasan Haiqal kenapa dia tak ada bila kawan perlukan dia.

Kau hebat bro, kau salah seorang hero aku. Kau dah macam abang aku, saat kau tak sikit pun geli uruskan muntah aku, suap nasi ke mulut aku dengan tangan kau sendiri, macam - macam kau buat. Aku hargai, kau tiada ganti. Tapi aku harap pada Dia, jangan kau diambil saat aku masih goyah. Aku masih tak kuat.
Bila aku sakit, kau orang pertama yang jatuh air mata. Walaupun aku hanya demam biasa.. Dan apa kau rasa bila kau sakit? Aku suka? Kau kena kuat ok bro~!

Aku sebak, yerp sekarang aku sebak~!

Terlekat Melekat : wish you were here..

Friday, 10 February 2012

Ikatan Ikhlas

.... | Assalamualaikum, Salam 1 Malaysia | ....

Seperti semua sedia maklum, anak kepada Baba Khairuddin dan Ibu Iva hanyalah Zuhayr dan Zuemiey. SI kembar yang seorang over-aktif dan seorang lagi over-pasif. Bila dah besar a.k.a tua sekarang, yang aktif dah jadi pasif , yang pasif jadi aktif...

Kalau berjaya baba mintak lagi anak dengan ibu, maka bertambahlah adik beradik aku kan? Tapi tak ke memalukan kalau aku sekarang ada adik? Sepatutnya aku dah bermain dengan anak dah pun. Ibu tak ada masalah sebab orang percaya je anak dia baru umur 20 tahun.

Sejak dari aku sekolah lagi memang ibu meraikan kalau ada kawan-kawan aku datang ke rumah. Sehingga ibu juga bahasakan dirinya ibu bila bercakap dengan kawan-kawan aku.

"Ibu, mana boleh orang lain panggil ibu ni ibu. Ibu ni ibu Zue ke ibu orang lain?",

Tu antara ayat yang aku cakap bila aku rasa kasih sayang ibu akan berkurang kalau dia rapat dengan kawan-kawan aku. Sampai satu tahap aku risau, aku tak kasi kawan aku datang rumah. Kalau nak jumpa ,aku akan keluar jumpa kat luar. Sangatlah kedekut nak kongsi kasih sayang..

Sekarang aku rasa lain je, walaupun tak pernah jumpa , tak pernah berborak ,aku rasa ikatan tu ada. Bila susah , ada yang bagi moral support. Bila gembira, ada yang turut gembira. Soal kawan ketika senang sahaja tu aku tolak tepi dulu.

Rasa yang sangat puas bila dapat rasa satu-satu ikatan tu wujud. Rasa macam ramai je adik beradik, ramai je sahabat.

Dalam berkawan ni kita tak boleh lah nak :


  • Cepat sangat sentap tanpa motif.
  • Conquer. 
  • Berkira.
  • Batu api.
  • Terlampau cerewet
  • Fikiran negatif
Banyak lagi benda yang harus dikawal, aku pun kadang-kadang terbabas jugak. 

Kawan aku pernah kata yang dia lagi rasa dia jadi diri dia bila dia bersama kawan-kawan yang memahami dia. Aku tak kata ahli keluarga ni tak ok, tapi kadang-kadang ada sesuatu yang kita memang tak nak keluarga kita dapat tahu. Kita mungkin takut mereka terbeban, risau dan segala macam kemungkinan lagi.

Apa yang penting bila kita jalinkan satu-satu ikatan tu,kita kena ikhlas.Terima dia seadanya tanpa rasa ragu yang menggunung.

Setiap orang ada cara mereka berfikir dalam sesebuah ikatan, tapi bagi aku.. Aku terima dan bersedia dengan apa risiko. 


Terlekat Melekat  : lesbian suka berkawan dengan aku, sebab dia kata aku boleh teman dia shopping? errk.. gay pun ada berkawan dengan aku, mereka kata sebab aku ni nasihat tapi bukan pangkah. aku nasihat apa perlu,aku tak berani nasihat lebih-lebih. T__T

Monday, 6 February 2012

Kita Hanya Merancang

.... | Assalamualaikum, Salam 1 Malaysia | ....

Semalam rancang nak date dengan Dudu, nak kemana je tempat yang tak ramai orang. Nak borak-borak, nak tunjuk yang aku ni tak makan orang. Tapi malangnya aku diuji lagi dengan badan tiba-tiba panas semalam. Sekarang ok dah sikit cuma masih letih. Otak ni rasa malas nak fikir apa-apa dah.

Petang tadi aku tunggu Amir, ada 2 lagi beg aku dengan dia. Tunggu Amir di padang rumput,bersih je. Aku baring..Pandang lagit dan awan putih, lalu terlelap. Menikmati keindahan ciptaan Allah..

Dudu kata dia nak bawa aku ke madrasah tempat tumbuhnya pokok pisang yang bagi penduduk disitu sangat luar biasa. Bermula dengan cerita seorang tuk guru yang tasbihnya terputus. Maka berteraburlah biji-biji tasbih, si anak murid gigih mencari. Tapi satu daripada biji tasbih tu hilang. Selepas tu tumbuhlah pokok pisang tinggi ni. Yang peliknya buah dia bukan boleh dimakan pun,penuh dengan biji. Dan bila ambil biji tu,bentuk dan rupa nya sama dengan biji tasbih tadi. Siap ada lubang lagi, tinggal cucuk tali je. Cuma aku tak tahu tempat tu daerah mana.

Ok mata aku ni dah kabur dah.. letih sangat gamaknya.

Dudu tu tengah buat kerja, aku suruh dia tengok pasal syarikat. Kesian pulak kat dia, datang semata-mata untuk tu. Tapi thanks lah sebab dia sediakan makan aku malam ni, sangat menghargai. Aku memang tak larat nak berdiri lama-lama.

Tadi masa dia datang, aku tegur pakaian dia. Bukan hak aku kot ,walaupun aku bos dia. Tapi aku tegur atas dasar saudara seagama. Muka dia nampak tegang je, tapi lepas aku explain dia nampak ok balik dan mulut dia turn on balik dah. Aku manusia biasa, aku juga ada nafsu dan nafsu ni susah nak kawal. Jadi dari terjadi apa-apa, kita halang awal-awal.

Ok selamat malam semua..selamat berehat.

Terlekat Melekat : kita kuat~!



pinjam dengan Kak Google

Saturday, 4 February 2012

My New Itik

.... | Assalamualaikum, Salam 1 Malaysia | ....

Sudah selamat sampai di Indonesia beberapa hari lepas, datang awal dari yang sepatutnya.
Tapi bad day jugak lah..
Kenapa?

1. Sampai saja di airport, Amir entah kemana. Aku pergi toilet kejap je kot. Aisehh... melilau mata aku cari dia. 30 minit jugaklah.

2. Ada kereta datang jemput dan katanya Amir dah balik dengan kawan dia~! Aisehh budak tu,mentang-mentang aku ni 'pelancong' aje.

3. Aku dibawa ke rumah adik Amir, dan beg aku kat rumah mak Amir. Bijak kan Amir?

4. Dia kata dia tak dapat cari rumah lagi kat aku sebab sibuk,jadi dia suruh aku duduk rumah adik dia. Tapi masalahnya, adik dia.... perempuan~!

5. Aku hanya berkain pelikat dan pagoda saja sebab Amir tak datang. Kucing punye Amir...Miowww~!


Ok, lagi aku sebut lagi menyala api dalam dada...

Hari ni hari pertama jumpa p/a secara informal, dia datang ke rumah dengan Amir. Ok nak marah lagi sebab Amir hanya bawa beg pakaian aku je,beg lain masih kat rumah parents dia. Buat harta betul Amir ni... =.=

Urm pasal p/a aku, kalau ikutkan hati memang tak sanggup nak tegas sebab mukanya perfect bila bab buat kesian. Kata boss di Indonesia ni, dia ni saudara kepada pelakon Indonesia yang comel. Comel ke? Anak orang kaya, manja, bijak, berpengaruh. Haha.. Ada aku kisah? *cepat-cepat geleng.

Selamat bekerja Cik Itik yang bagus..Ahha..Itik,sesuai dengan mulut tak berhenti cari pasal.Owh demm..hariku akan indah =)

Terlekat Melekat : teringat kat Aleesya...hoho

AJK Stor