Sesiapa yang pernah ke Thailand dan tahu tentang pencuci mulut Phak Thung Sang Ka Ya ni mesti akan teringat betapa cun rasa pencuci mulut ni. So sekarang tak payah susah-susah nak ke Thailand semata-mata nak makan pencuci mulut ni. Karang korang pergi, tapi orang lain yang bawa balik korang.
Hari ni kebetulan aku memasak, so aku mulakan dengan pencuci mulut. Kalau rajin cuba :
Bahan-bahan :
- Labu : 1 biji *pastikan juga jangan terlampau tua/muda.
- Telur : 4 biji *ayam atau itik (itik rasa lagi best dan warna lagi gelap)
- Santan : 250ml
- Gula Melaka : 150gm
- Perasa : Secukup rasa *gula dan garam
- Vanilin : 1 sudu kecil *untuk hilangkan bau hanyir telur
- Daun Pandan : 4 helai
- Santan Pekat : 1 kotak
Cara - cara :
- Labu dibasuh,dipotong bahagian atasnya,dan buang biji.
- Bancuh semua bahan (kecuali labu), ramas dengan tangan... sampai gula hancur.
- Tapis dan masukkan kedalam labu tadi.
- Tutup permukaan atas dengan foil ( supaya air x terkena atas labu ataupun boleh balut je tudung pengukus dengan kain)
- Kukus dengan api sederhana selama 45 – 60 minit.. tengok besar mana labu tu. Guna microwave pun boleh.
- Pada cara-cara (no 2) aku kata ramas dengan tangan kan? So sila ramas dengan tangan,kalau x dessert korang x menjadi punyalah.
- Lepas buang biji labu,basuh labu tu. Tapi pastikan masa nak letak filling,air memang xde dalam labu. Pastikan kering. Kalau x, labu dengan filling x attach.
- Jangan over-cooked pulak, karang labu korang pecah
- Nak pastikan filling masak, cucuk dengan lidi.
- Kalau guna microwave, masak 15 minit dah cukup.
X rugi tu memang confirm lah =) So x payah dah nak pergi Thailand kan? Buat sendiri je. Kepada girl, pikatlah hati suami anda dengan air tangan anda~!
Terlekat Melekat : sakit kepala tetiba pulak dah ~
*harap ada la makcik-makcik yang baca ni, ada la peluang nak jadi menantu~ |
sedap 2...blh cuba ni.. ;)
ReplyDeletesila cuba..mmg post nak suruh org cuba pun.share kenikmatan..kesedapan..*feeling gila lah cara sy ckp nih..haha
ReplyDelete